Ikan Singgang Terengganu

Ni menu last week jgk untuk berbuka puasa. Tekak nak makan ikan singgang tapi tak konpiden nak buat so gode-gode jgk cari resipi kt internet. Ni la org trg murtad namanya, nama je org trg tp nk buat singgang pun x tau huhuhu. Resepi ni senang main rebus je thanxs nurhairi mesra.net for da resepi. Sedap tau makan ngan nasi panas lepas tu ada tempoyak perghhhh wa cakap lu hehe..

Bahan-bahan:
  • 5 Ekor ikan Aya/tongkol atau ikan Kembong(sy guna ikan tuna)
  • ¼ inci Lengkuas
  • 4 hiris kunyit hidup atau satu sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 3 keping asam gelugor
  • 2 biji cili hidup dipatahkan
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya
Cara-cara:

1. Rebuskan semua bahan sekaligus sehingga ikan masak. Boleh ditambah gula jika sukakan rasa lebih manis.
2. Dimakan panas bersama tempoyak dan sambal belacan. Sangat sesuai dimakan bersama pelbagai jenis ulam.

4 comments:

blogresipi said...

Ikan singgang ni memang best kalo buat ngan ikan tongkol... kalo mak kite buat, malam2 harus kite selongar dapur ratah ikan.hehehe

halen said...

to blogresipi:
resepi yg simple tapi sedap kan.. :)

Suzi said...

akak pun suka ikan singgang...lawan dgn tempoyak ke sambal belacan ke budu ke...tambah dgn ulam2 sikit...tak pandang lauk lain dah ...

defina said...

salam kenal tuan rumah,
saya kalo zaman kecik2 dulu, kalo makan ikan singgang, nasi mmg akan berenang2 dalam kuah...hahahaha...